Mięso jest podstawowym składnikiem żywieniowym. Mięsa takie jak wołowina, jagnięcina i dziczyzna to coś więcej niż zdrowych posiłek. Są one doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, zapewniając odżywczy pakiet składników dla organizmu ludzkiego.
Image

Żelazo

Żelazo jest potrzebne do zachowania energii, zdrowej krwi i prawidłowego rozwoju mózgu. W mięsie czerwonym jest wysoki poziom żelaza. Ogólnie, im bardziej czerwone mięso, tym wyższa jest zawartość żelaza.

Cynk

Cynk jest istotny dla struktury i funkcji 50 enzymów odpowiadających za wzrost, wzrok, apetyt, zmysł smaku i zapachu, oraz działanie systemu immunologicznego człowieka. Czerwone mięso jest bogatsze w cynk niż drób, sery, ziarna czy warzywa.

Białko

Białko jest potrzebne do budowy, naprawy i utrzymania tkanek w zdrowej formie. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Mięso czerwone jest wysokiej jakości pokarmem białkowym
z bogatym składem niezbędnych aminokwasów.

Witaminy

Witaminy z grupy B uwalnianiają energię w organizmie, utrzymują dobry wzrok, zdrową skórę, zapewniają optymalne funkcjonowanie mózgu i są potrzebne do wytwarzania czerwonych krwinek. Mięso czerwone zawiera witaminy B1, B2, B3, B6 i jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy B12. Mięso czerwone jest doskonałym źródłem witaminy D, która w połączeniu z wapnem wzmacnia kości.