Mostek jagnięcy z ziołami

Mostek jagnięcy jest idealną propozycją na szybkie i oryginalne danie, wystarczy jedynie 25 min w piekarniku. Dodana ziołowa panierka jest prosta w przygotowaniu i zmienia mostek jagnięcy w wyjątkowe danie, idealne danie na obiad czy kolację.

4 porcje – czas przygotowania 15-20 min (+5 min. po pieczeniu)-czas przyrządzania 25 min.
Składniki:
• 2 połówki mostka jagnięcego, każdy z 2 lub 3 kostkami (oczyszczone)
• 600g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kawałki
• Zielone warzywa ugotowane na parze jako dodatek
• 35g świeżej białej bułki tartej (z dwóch kromek chleba bez skórki otrzymasz około 35g bułki tartej)
• Łyżka posiekanego szczypiorku
• Łyżka posiekanej pietruszki naciowej
• Łyżka musztardy
• ½ łyżka drobno startej skórki cytrynowej
• 2 łyżeczki solonych kaparów, opłukanych, odcedzonych i posiekanych
• ¼ szklanki oliwy, 50ml

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C. W misce przygotuj bułkę tartą, zioła, musztardę, skórkę cytrynową, kapary i jedną łyżkę oliwy. Później przypraw solą oraz pieprzem (świeżo mielonym) i dokładnie wymieszaj.
  2. Wlej 1 -2 łyżki oliwy na patelnie i rozgrzej. Smaż mostek jagnięcy 1-2min na każdej stronie> Następnie przełóż je do dużej brytfanny. Nałóż panierkę z jednej strony na każdą porcję mięsa i przyciśnij mocno. Piecz jagnięcinę 15-20 min. (do temperatury 60C na termometrze włożonym w środek najgrubszej części mostka). Jeśli masz ochotę na krwiste mięso możesz dostosować czas pieczenia do swoich upodobań.
  3. Podczas pieczenia mięsa włóż ziemniaki do dużej żaroodpornej miski i dodaj odrobinę wody. Następnie przykryj i wstaw do mikrofalówki na 5 min ustawionej na pełną moc. Później wyjmij ziemniaki, osusz i wstaw do brytfanny i pokrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min, aż się zarumienią z zewnątrz i upieką wewnątrz.
  4. Po wyjęciu mięsa z piekarnika przykryj je luźną folią aluminiową na 5 min. Pokrój następnie każdy mostek jagnięcy na kotlety i podaj je z ziemniakami oraz z zielonymi warzywami ugotowanymi na parze.

Życzymy smacznego!