Pieczona sarnina z orzeźwiającym sosem

1kg udziec sarny lub comber (4 porcje) Czas przygotowania 20 min. + 10 min. po pieczeniu

Składniki:

- 1kg udziec sarny lub comber (grubość 4-5 cm) oczyszczony z błony w temperaturze pokojowej
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- łyżka oliwy
- 20 g masła
- 2 drobno posiekane szalotki (odmiana cebuli)
- łyżka koniaku
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki sosu worcester
- ½ chudej śmietany
- młode ziemniaki ugotowane w całości lub ubite

Dodatek
Duszona czerwona kapusta
- 2 cebule pokrojone w cienkie plastry
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- zielone jabłko obrane pokrojone w centymetrowe kawałki

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Posypać mięso pieprzem tak, aby dobrze trzymało się mięsa. Następnie rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni (teflonowej) na
dużym ogniu. obsmaż sarninę, żeby zbrązowiała z każdej strony i następnie wstaw do piekarnika na brytfannie na 25-30 min. Jeśli chcesz, aby było mniej krwiste wstaw na 35-40 min. Wyjmij z piekarnika i przykryj je folia aluminiową i zostaw w ciepłym miejscu na 8-10
minut.

2. Sos. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, dodaj szalotki i smaż, często mieszając do momentu aż cebula zmięknie. Następnie dodaj koniak i gotuj zbierając osad z dnapatelni. Dodaj musztardę, sos worcester i śmietanę, po czym doprowadź do wrzenia na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie jeszcze przez 2 min. gotuj na małym ogniu. Możesz przyprawić sos do smaku sola i pieprzem.

3. Podczas gotowania ziemniaków możesz przygotować duszoną czerwoną kapustę. Rozgrzej oliwę na wysokiej patelni na małym ogniu. Duś cebulę i jabłko pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Dodaj poszatkowaną kapustę czerwoną i gotuj na dużym ogniu, mieszając. Dodaj teraz octu winnego z 2 łyżkami wody i wymieszaj. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając do momentu, aż kapusta zmięknie. Możesz użyć przyprawy do podkreślenia smaku.

4. Podanie na stół. Pokrój sarninę na plastry i podawaj polane orzeźwiającym sosem, razem z duszoną czerwoną kapustą oraz całymi lub ubitymi ziemniakami, jak na zdjęciu.

Życzymy smacznego!