Stek z rostbefu z sosem bearnaise
Rostbef 1kg (4 porcje) Czas przygotowania 15 min. + 5 min. po smażeniu
Składniki:
4 steki z rostbefu bez kości (250g)
Porcja sosu bearnaise
- Jeśli kupujesz cały element mięsa rostbef z otoczką tłuszczu, oczyść steki z nadmiaru tłuszczy i pokrój w plastry 3 cm grube. Zostaw jedynie cienką warstwę, która podkreśli smak. Polecamy nasze gotowe steki z rostbefu z najwyższej klasy wołowiny polskiej. Temperatura mięsa przed smażeniem musi być zbliżona do pokojowej.
- Sos bearnaise idealnie komponuje się z mięsem. Szybki przepis na zrobienie sosu znajdziesz tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=BFHLE9gdZ6w
- Otocz steki oliwą z oliwek i ułóż je na gorącej patelni i smaż. Możesz dodać na patelnię oliwy z oliwek jeśli nie jest to patelnia teflonowa. Smaż steki 2-2,5 min. na każdej ze stron i następnie powtórz smażenie po 2-2,5 min. jeszcze raz dla każdej ze stron w celu otrzymania steków pół-krwistych.
Wydłużenie czasu smażenia doprowadzi do uzyskania mocno usmażonego steka. Temperatura termometru powinna wynieść 130-140C. - Po smażeniu, przełóż steki na talerz i przypraw steki dużą ilością soli morskiej i ziołowej oraz pieprzem grubo ziarnistym. Następnie przykryj luźno folią aluminiową i pozostaw na 3-5 min. Następnie podaj z sosem bearnaise.
- Steki możesz podać z pieczonymi ziemniaki i szparagami.
Możesz również przed natłuszczeniem steków oliwą pokryć je niewielką ilością rozdrobnionego czosnku.
Życzymy smacznego!